Religion & Kultur 2012-04-30

Bertil Vallien – förvaltare och utvecklare av glaskonsten

Människans historia av att göra konstverk av glas sträcker sig långt tillbaka i tiden, till och med flera tusen år före Kristus. De äldsta kända föremålen som räknas till denna kategori har hittats i vad som i dag är Egypten, och föreställer bland annat pärlor och en del andra smycken och liknande mindre konstverk. När glasblåsarpipan uppfanns och var det dock en betydande revolution vad gäller tekniken för att tillverka konst i glas. Den spreds mycket snabbt över världen och inte minst blev glaskonsten i och med den betydligt billigare att utföra. Först på 1800-talet, efter industrialiseringens påverkan på världen, kom metoder som kunde på allvar konkurrera med glasblåsarpipan i effektivitet, men än i dag är glasblåsning en högaktad konst som fortfarande utförs, även om de massproducerade glasföremålen givetvis inte i regel tillverkas på detta sätt, utan snarare med teknik som tar hjälp av maskiner.

Bertil Vallien – en okänd superstjärna
Många känner nog också till att Småland och glasriket där i Kronobergs och Kalmars län är en av världens mest framstående regioner vad det gäller glastillverkning, med berömda företag och varumärken så som Orrefors och Kosta Boda. Betydligt färre har dock någon egentlig koll på vilka de mest framstående konstnärerna som arbetar runt dessa bruk är. Känn dig därför inte nerslagen om du inte har hört namnet Bertil Vallien förut, men faktum är att han är en av världens allra mest kända i sitt slag. Kopplingen till glasriket har han genom sitt snart 50 år långa samarbete med Åfors glasbruk utanför Emmaboda. En av hans för allmänheten mest kända produktioner, även för många som inte känner till honom själv är ”Château” , som är ett glas som är avsett att användas för dryck, till skillnad mot en betydande mängd av hans verk som inte är avsedda att brukas för något annat än som konstverk.

Bertil Vallien föddes dock inte i Småland, utan växte upp i Sollentuna utanför Stockholm, och sin bana som konstnär kan sägas ha inletts inom keramik när han studerade på högskolan Konstfack under 50-talet. Dock tog det inte särskilt lång tid innan han hittade till glaskonsten, och han har vd ett senare skede varit högste ansvarig för just Konstfacks utbildning i glas.

I Borgholm på Öland ligger Vida museum, som har en permanent del med verk av Bertil Vallien, och är ett uppskattat turistmål för många på somrarna. Den som åker norrifrån passerar som bekant även själva glasriket på vägen.