Ekonomi 2012-03-27

Fyra vanliga typer av lån

I stort sett alla svenskar kommer någon gång till en punkt där det är oundvikligt att inte behöva låna pengar. Vissa kommer att låna pengar tidigare i livet än andra beroende på livssituation, men förr eller senare är ändå de flesta svenskar tvungna att låna pengar. Någon kanske måste låna pengar redan i ung ålder för att på så sätt kunna finansiera sina studier, medan någon annan kanske lånar pengar till en bil eller lånar pengar genom ett bostadslån för att köpa en bostad.

Bostadslån

Ett bostadslån är ett lån som man tar då man behöver låna pengar för att köpa en bostad. I och med att det är väldigt få svenskar som har möjligheten att köpa sitt boende kontant, så väljer de flesta att låna pengar för att på så sätt kunna finansiera sitt bostadsköp. Ett bostadslån brukar ha väldigt förmånliga räntor och avgifter i och med att banken inte behöver ta någon större risk då de lånar ut pengar genom ett bolån. Vid ett bostadslån tar banken nämligen själva bostaden som säkerhet för lånet, vilket betyder att banken alltid kan sälja bostaden i händelse av att låntagaren inte skulle ha råd att betala sina räntor till banken.

Lån utan säkerhet

När man lånar pengar utan säkerhet (även kallat blancolån eller privatlån) så kräver inte banken någon säkerhet för lånet. Räntorna och avgifterna för ett lån utan säkerhet brukar därför vara lite högre för dessa lån jämfört med exempelvis bostadslån. Man brukar kunna låna mellan 10.000 kronor och 350.000 kronor genom ett bolån. Precis som vid alla andra typer av lån så brukar bankerna inte acceptera låntagare som har betalningsanmärkningar. Det finns dock långivare som valt att även låna ut pengar till personer som vill ta lån med betalningsanmärkning.

Snabblån & smslån

Snabblån och smslån har blivit väldigt populära sedan början av 2000-talet då de dök upp på den svenska marknaden. Ett snabblån eller ett smslån är ett lån som man antingen kan ansöka om direkt på internet eller genom sin mobiltelefon. Man brukar få svar väldigt snabbt från långivaren, och om man får sin låneansökan beviljad så sätts pengarna ofta in på ens konto redan inom någon timme. Lånesumman för ett snabblån brukar ligga på mellan 500 SEK och 10.000 SEK, och långivarna brukar kräva att man ska betala tillbaka lånet på mellan 30 och 90 dagar beroende på hur stor summa pengar man lånar. Det är ovanligt att långivarna accepterar smslån med betalningsanmärkning men det finns faktiskt ett fåtal aktörer i Sverige som även lånar ut pengar via snabblån till personer som har betalningsanmärkningar.  

Studielån

Ett studielån är ett lån som studenter kan få medan dem studerar. Studielånet betalas till skillnad från andra lån inte ut av banker, utan det är Centrala Studiestödsnämnden (CSN) som sköter utbetalningarna av studielån. Om man studerar på högskola eller universitet kan man få studielån i max 240 veckor, vilket motsvarar 12 höst- och/eller vårterminer.