Sport 2012-01-20

Kompositklubban

Dagens hockeyklubbor är något helt annat är hockeyklubborna som användes för bara 20 år sedan. Dagens hockeyklubbor är framför allt gjorda i olika kompositmaterial som används för att få klubbor som tål med stryk och klarar av ett slagskott utan att gå av.

Är det någon som har tänkt på att det är ganska sällan man ser avslagna klubbor idag? Och skulle de gå av så blir det inte ett tusen små stickor som yr över hela planen. Dagens hockeyklubbor är också lättare.

Samtidigt som hockeyklubborna har blivit lättare och hållbarare så har kring utrustningen också utvecklats. Hockeytejpen har ett par funktioner. På klubbladet så gäller det att ha en hockeytejp som dels greppar tag om pucken men också gör att hockeyspelaren kan se pucken lättare. Eller om man hellre vill det - svart hockeytejp för att motståndaren ska ha svårare att se pucken.

I toppen på klubban har man tejp för att få ett bättre grepp - oftast en sträv för att få högre friktion och där med ett bättre grepp.

De nya komposit hockeyklubborna tål också större påfrestningar vilket leder till nya möjligheter vad det gäller träning. Med hjälp av tyngre puckar - puckar som ofta har 150% av matchpuckens vikt - vilket ger ökade möjligheter till att träna slagskott som kräver det lilla extra gällande träffsäkerhet och styrka i slaget när det verkligen gäller.

Man kan se att med de nya kompositklubborna har hastigheten i slagskott ökat och på så vis bidragit till ett allt snabbare och mer nära spel. Hockey är en materialsport som sätter stora krav på kvalité på utrustningen och nya material måste testas för att se om de är säkra och kan bidra till utvecklingen av sporten. Den förbättreade utrustningen kommer också alltid visa sig bra för de riktigt snabba, riktigt starka och de som har den största talangen.